новини

Ето кой български плаж е най-скъп тази година!

Рекордьор по скъпотия на Българското Черноморие тази година е плажът „Божурец – Топола 1“, който се намира между Каварна и Балчик.

Цената за ползване на чадър там е 15 лева.

Ако обаче си поръчате и две възглавници, ще платите „скромните“ 23 лева.

Това става ясно от данните за цените на плажните принадлежности, публикувани на сайта на Министерството на туризма преди ден.

40 лева пък трябва да платят туристите за сянка и лежанка на ивицата Черноморец – Изток.

В цената е включен чадър плюс два шезлонга, което прави средно по 13 лева на придобивка.

На следващо място по скъпотия пък е ивицата Вая до Иракли, където ползването на сянка и шезлонг излиза 36 лева, пише „Телеграф“.

Преди месец гръмна скандал с тази ивица за това, че взимат такса вход, за да ползваш плажа на Иракли. Оказа се обаче, че ивицата е до плажа Иракли и няма нарушение.

По време на инспекцията плажните принадлежности струваха по 6 лева за чадър и още толкова за шезлонг. За месец цените в райското място са скочили двойно.

почивка лято
Къде ще почивате това лято?

В момента за сянката туристите трябва да извадят 12 лева, а ако искат и два шезлонга, сметката набъбва до 36 лева. От туристическото министерство уточниха, че в тази цена се включва и консумация на безалкохолни напитки и плодове от бара.

Освен това при проверката на туристическите инспектори се установи, че върху пясъка са разположени не повече от 25 чадъра.

Това означава, че концесионерът взима по около 900 лева на ден от плажните принадлежности.

Проверка на „Телеграф“ показва, че концесионната такса за тази ивица не е от най-скъпите и възлиза на 43 200 лева за 30 000 квадрата активна плажна площ за сезон.

Миналогодишният фаворит по цени на чадъри – плажът „Свети Илия“, тази година изпадна от класацията на най-скъпи ивици. В момента там чадърът и шезлонгът струват по 8 лева.

Миналото лято туристите, които плажуваха в този район, трябваше да плащат 25 лева за сянка и 15 лева за лежанка.

Най-евтина платена зона по българските плажове е в Каварна, където в момента чадърът струва 2 лева, а ако искате шезлонг, трябва да платите още 3 лева.

На ивицата Крапец за 10 лева получавате чадър плюс два шезлонга.

Тази година по-евтини плажни принадлежности има на ивиците Крапец, Каварна, Божурец, Свети Константин и Елена – малък плаж, Свети Илия, Свети Константин и Елена-юг, Буните, Варна-централен, Равда Академика и Сарафово.

При тях цените са с между 1 и 17 лева по-малко спрямо миналото лято.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button