новини

Деца до 3-годишна възраст ще се возят по нов начин в колата

Децата до 3-годишна възраст да се возят в автомобил само ако са в столче с гръб към движението.

Тази промяна да се въведе във всички държави – членки на Европейския съюз, до 2020 година, настояват от Европейската комисия.

Уязвими

Задължително приемане на разпоредбата е част от мерките в защита на уязвимите участници в движението.

Това уточниха през „Телеграф“ от отдел „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“. Основната му цел е драстично намаляване на общия брой смъртни случаи при катастрофи.

В момента само бебетата до 9 месеца трябва да се превозват обрано на посоката на движение.

Сега в България столчетата се монтират така, че да спасят детето, ако возило се вреже челно или в задницата на колата, в която се вози.

С обърнати седалки за малчугани те ще са в безопасност и при страничен удар. Промените се отнасят най вече към фирмените производители.

седалка за бебе
Возим децата си по нов начин

Тестове

Те ще са длъжни да правят редица тестове със системите за обезопасяване, за да са сигурни, че са изпълнили изискванията“, обясниха още от Пътна полиция.

Всеки автомобил да разполага със светлоотразителна жилетка не само за шофьора, но и за пътниците, настояват още от Европейската комисия.

Тази промяна трябва да влезе в сила у нас също до 2020 година.

Идеята е при евентуална катастрофа всички участници в нея да сложат по една жилетка, за да са видими за преминаващите наоколо и да не пострадат от удар от друг автомобил.

За да бъдат защитени и най-малките на пътя, комисията приканва държавите – членки на ЕС, да въведат схеми за „безопасни маршрути до училище“.

„Тепърва ще обсъждаме какви да са те и как да действаме“, признаха от КАТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button