новини

Бебета с тегло под 700 грама ще се считат за „биологичен отпадък“

Бебета с тегло под 700 грама ще се считат за биологичен отпадък.

Това е заложено в определението за потенциална жизнеспособност на плода в новия стандарт по акушерство и гинекология, качен за обществено обсъждане.

Тези критерии са необходими за разграничаване на аборт от раждане.

Според записаното децата, които се появяват на бял свят преди 25-а гестационна седмица (г.с.) и са с тегло по-ниско от посоченото, на практика не съществуват.

„Когато едно новородено не е регистрирано като такова, по наредба то се счита за биологичен отпадък, също както отрязан апендикс, плацента или ампутиран крайник например“, обяснява пред „Телеграф“ адвокат Мария Шаркова.

Абсурд

Според нашето законодателство такова дете не може да бъде погребано, защото не му се издава акт за раждане и съответно акт за смърт.

бебета
Странен статут на бебета

В такива случаи болниците са длъжни да преминат към изгаряне на тялото.

Освен завишените критерии за тегло и гестационна възраст, в стандарта има и друго скандално изискване – новороденото да може да диша самостоятелно.

„Това значи, че всички деца, които при раждането си не могат да дишат, без значение от причината и дали тежат 700 г или 5 кг, могат да бъдат записани като аборт, което е абсурдно“, категорична е адв. Шаркова.

По думите й задължително трябва да се разпишат и правила за оказване на медицинска помощ в подобни случаи, защото в момента такива липсват.

Пропуск

В документа е допуснат и важен пропуск – определянето на период за преживяемост.

В миналия стандарт е записано, че деца, родени под заложените граници, ще се приемат за жизнеспособни, при условие че са живели поне 3 денонощия.

Ако бебето оцелее след това, може да бъде регистрирано.

Това обаче отсъства в новия стандарт.

„Допускам, че е техническа грешка, защото в мотивите е посочена тази времева граница от 72 часа.

Факт е обаче, че в стандарта я няма, т.е. ако се роди едно дете, което тежи например 600 г, но то оцелее, ще се води аборт въпреки това“, казва експертът по медицинско право.

От Фондация „Нашите недоносени деца“ споделят пред „Телеграф“, че очакват позицията на Европейска фондация за грижа за новородените (EFCNI), след което ще изпратят официално писмо до M3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button