новини

БДЖ предупреждава: Внимавайте с покемоните!

Националният жп превозвач БДЖ отправи предупреждение за внимание към хилядите потребители на играта PokemonGO.

Причината за това са забелязаните огромни популации анимационни зверчета край железопътната инфраструктура, което увели­чава опасността от фатални инциденти.

Кампанията за безопасност на БДЖ идва след сигнал на „Телеграф“, провокиран от политиката на няколко европейски жп оператори. В последните седмици железниците в Германия, Великобритания и Дания публично предупредиха пътници и други играчи да внимават, когато преследват виртуалните чудовища около гари, релси, прелези и други опасни места.

Железопътният превозвач предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание.

От БДЖ посъветваха пътници и жители на райони край гари и железопътни линии да се отнасят отговорно и с повишена бдителност в близост до железопътните обекти.

Инциденти

От БДЖ разясняват на покемон ловците, че влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращ се на релсите човек. Оттам предупреждават и за оптичната илюзия, поради която играещият PokemonGO не може да прецени реалното разстояние до наближаващ го влак.

покемон игра
Внимавайте с покемоните покрай релсите

Опасността гейм маниаците да бъдат повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака, докато целят покемон, също е голяма.

Затова от БДЖ съветват вниманието на ловците да бъде насочено не само към играта, но и към околността край жп линията. Изключително опасно е използването на слушалки около линията – то пречи на потребителя да чуе приближаващ влак.

Като особена опасност от железниците подчертават и стоенето на ръба на перона по гарите – съвсем обикновено спъване в гонитбата на покемона може да доведе до падане върху релсите.

Тъй като покемоните могат да се крият и край елементи от електрическата система на железниците, от БДЖ предупреждават за голяма бдителност и там.

Катеренето по вагоните, както и всяко друго приближаване на по-малко от 2 метра от контактната мрежа може да доведе до опасната за живота волтова дъга и фатални изгаряния от тока с напрежение над 25 000 волта, предупреждава превозвачът.

Навеждането през отворен прозорец с цел да се елиминира поредното анимационно създание крие пък риска да бъдете ударени не само от провиснал клон, а и от много други предмети по пътя казват още оттам.

Предупреждение има и към шофьорите, които са подгонили покемони по доказалия се ефективен начин с МПС. Улисани в преследването, те трябва да внимават при пресичане на прелез и да се съобразяват със сигнализацията.

Към момента по данни на списание Forbes всеки ден над 22 милиона души ползват приложението Pokemon GO.

От 16 юли играта вече е налична и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button