новини

Българинът масово пазарува онлайн преди Коледа – вижте защо!

Боят за евтини стоки започна. Черният петък даде старт на голямото пазаруване преди Коледа и Нова година.

Много търговци ни обещават, че промоциите ще продължат до празниците. Огромните червени букви „Намаление“ са обичайната коледна украса за всеки втори магазин.

С „падащи цени“ са пълни и сайтовете за онлайн пазаруване, което става все по-предпочитано от шопинг маниаците.

Два милиона българи зарязаха пазарските чанти и избраха да пазаруват от своя телефон или компютър.

Това показват предварителните данни за тази година на водещи онлайн магазини у нас. Според тях невижданият бум на виртуалното пазаруване се дължи най-вече на удобството за хората да избират разнообразни стоки, без да чакат на опашка.

Поръчки по интернет прави всеки шести нашенец. От разстояние пазаруват както 16-годишни, така и пенсионери. Бяла, черна техника и мобилни телефони са стоките, които най-много се поръчват по интернет.

Хладилници, телевизори и печки в сайтовете се продават доста по-изгодно, отколкото в самите магазини. Освен това доставката е безплатна.

Коледа пазаруване
Все повече българи пазаруват онлайн

Дамите си умират да пазаруват дрехи. Те могат да прекарат пред компютъра с часове в разглеждане на модни облекла.

Невъзможността да пробват и да разгледат в детайли одеждата обаче понякога им изиграва лоша шега.

„Роклята не ми става. На пуловера ми има дупка“, са оплаквания, които често чуват съпрузите на шопинг маниачките. В много случаи обаче предпочитат да зашият скъсаната дрешка, отколкото да чакат нова.

Разочарования има и при пазаруването на бижута, твърдят представители на потребителски организации.

Колиета, пръстени и гривни, изложени в сайтове, очароват с блясък, а цените им са съвсем достъпни. След доставка у дома обаче се оказва, че не са чак толкова искрящи.

Електронен магазин у нас наскоро беше наказан за издаването на фалшиви сертификати за качество, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Украшенията променяли цвета си. Потърпевша се оплакала, но получила отказ, когато поискала да върне бижуто в дадения от закона 14-дневен срок.

Именно от подобен отказ се оплакват най-много хората до Комисията за защита на потребителите.

„Търговецът или изобщо не посочва тази възможност, или пък спестява информация за начина, по който следва да бъде упражнено това право – как става връщането на стоката, на какъв адрес, за чия сметка“, съобщават от КЗП пред „Телеграф“.

Затова преди да пристъпят към покупка, полезно би било хората да прегледат форумите за отзиви от други клиенти, които вече са пазарували от даден електронен магазин, съветва шефът на комисията Димитър Маргаритов.

Той допълва, че някои стоки не могат да бъдат върнати.

Сред тях са дискове със звукозаписи, видеозаписи или компютърен софтуер, вестници, периодични издания или списания, за които потребителят не е абониран, изработени по поръчка или съобразно индивидуални искания на клиента стоки.

Различно от безусловното право на отказ в 14-дневния срок само защото продуктът не ни е харесал или е доста по-различен от видяното „на екрана“ е правото на рекламация.

От него можем да се възползваме, когато установим някакъв дефект на стоката. И при онлайн сделките то важи със същата сила.

По закон срокът за предявяване на рекламация е до две години. Може да предостави и гаранция, но това не е задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button