здраве

А вие консумирате ли тези 6 супер полезни храни?

Полезни храни, които предпазват от болести

Някои храни безспорно са по-полезни от други. Съдържат редица здравословни вещества, витамини и минерали.

Добра идея е да ги включите в менюто си и редовно да са на трапезата ви. По този начин винаги ще бъдете здрави и енергични.

1. Червен грейпфрут

Това е плодът, най-богат на ресвератрол – натурален растителен елемент, който пази от Алцхаймер, като „изчиства“ плаките, задръстващи умствената дейност.

Полезен е и за: предпазване на сърцето, здрав сън.

2. Зехтин

Доказано е, че хората, които включват зехтин екстра върджин във всекидневното си меню, са с 40% по-нисък риск да развият Алцхаймер.

Ефектът се дължи на полифенолите, които предпазват мозъчните клетки от атаките на свободните радикали, поразяващи паметта.

Полезен е и за: превенция на рак, при сърдечносъдови болести.

3. Доматен сок

доматен сок
Доматен сок

Една чаша доматен сок може да ви достави 17% от необходимото дневно количество калий – полезен елемент, който поддържа костната система здрава, като стопира киселините, разяждащи калция.

Полезен е и за: сърдечната дейност, превенцията на ракови заболявания.

4. Зелен чай

Силен антиоксидант благодарение на изобилието от полифеноли, той защитава и паметта, като се бори срещу бета-амилоида – вид протеин, който я „ограбва“.

Полезен е и за: здрави кости и зъби.

5. Нискомаслено (1%) прясно мляко

Калцият и витамин D са всеизвестните плюсове за костите от тази полезна храна, но млякото съдържа и други техни „заздравители“ – калий, протеин и още необходими нутриенти за скелетната система.

Полезно е и за: растежа на мускулите, борбата с излишното тегло.

6. Китайско зеле

Много зелени листни зеленчуци съдържат калций, полезен за костите, но някои имат и оксилати, които блокират усвояването на ценната хранителна съставка от организма.

Китайското зеле е бедно на оксилати и затова е мощен защитник на костната система наред с богатото съдържание на калций.

Хапнете 1 купичка готвено китайско зеле (на пара, варено, задушено) и все едно сте изпили 1 чаша прясно мляко според количеството калций, който ще си доставите.

Полезно е и за: справяне с депресията, предменструалния синдром, наднорменото тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button