здраве

7 изненадващи неща, които могат да ви убият (нощният труд е сред тях)

Известно е, че мазните храни, цигарите, обездвижването са главните врагове на сърдечно-съдовата система, но има и други не по-малко опасни.

Кръвни групи А, В и АВ

Според учени от Харвардския университет (САЩ) хората с кръвна група А, В и АВ, тоест повече от половината човечество, са по-сериозно изложени на риск от развитие на сърдечносъдово заболяване.

Той се повишава с 5% при група А, с 11% при група В и е 23% при група АВ. Изследователите все още не намират обяснение за това, но според наблюденията им при хората с кръвна група 0 кръвообращението е по-добро и вероятността от образуване на съсиреци е по-малка.

Сънна апнея

Съществува пряка връзка между заболяването сънна апнея, което се характеризира с внезапни,краткотрайни спирания на дишането по време на сън, и заболяванията на сърцето, информира „Здравен журнал“.

Трудно е да се каже как точно функционира тази зависимост, тъй като при страдащите от сънна апнея често се срещат и други рискови фактори като затлъстяване, висок холестерол или диабет. Добрата новина е, че когато апнеята е успешно лекувана, опасността от сърдечносъдово заболяване изчезва или по-точно се връща в нормите.

Ранна менопауза

кръвна група
От кръвната група зависят много неща

Жените, при които менопаузата настъпва, преди да навършат 46 години, са два пъти по-застрашени от инфаркт или мозъчносъдов инцидент в сравнение с тези, при които тя настъпва по-късно – така твърдят испански кардиолози.

Ранната менопауза сама по себе си не предизвиква сърдечносъдови заболявания, но често тя се придружава от други неблагоприятни обстоятелства като висок индекс на телесната маса, тютюнопушене, диабет.

За лекарите по-ранното навлизане в хормонален дисбаланс е важен елемент от общия здравен статус на жената.

Нормално тегло, но голям корем

Излишните килограми повишават опасността от сърдечносъдово заболяване. Изследванията обаче сочат, че хората с нормално тегло, но със затлъстяване в областта на корема, също са в рискова група, въпреки че нямат нужда да свалят килограми.

Затова не бива да се смята, че ако индексът на телесната маса е в нормите, сърцето е в безопасност.

Нощен труд

Обобщеният извод от над 30 европейски проучвания на условията на труд в различни страни в Европа е, че хората, които работят нощем или имат променливо работно време са с 23% по-застрашени от инфаркт в сравнение с работещите винаги в едни и същи дневни часове.

Една от възможните причини за това е влиянието, което търпи сърдечният ритъм при такива нетипични обстоятелства.

Малтретиране в детството

Асоциацията на американските психолози изнася данни, които свидетелстват, че при хората, претърпели лошо отношение в ранното си детство, на зряла възраст опасността от развитие на сърдечносъдово заболяване е повишена.

Те страдат два пъти повече от останалите от хипертония, повишени нива на захар и холестерол в кръвта, затлъстяване в областта на талията. Насилничеството над деца създава у тях стрес и много често води до хранителни отклонения,които се запазват с десетилетия.

Недостиг на витамин D

Университетът в Копенхаген, Дания, провел изследване сред 10 000 души, което показало, че има пряка връзка между ниското ниво на витамин D в кръвта и опасността от сърдечносъдови заболявания.

Учените продължават проучванията, за да установят дали самият недостиг ги причинява или просто той е показател за недобро здраве.

Как ga запазим сърцето си здраво?

Набавяйте си допълнително витамин D.

Избягвайте работата, свързана с нощен труд.

Следете здравословното си състояние, правете си редовни кръвни изследвания.

Спрете да пушите.

Контролирайте кръвното си налягане.

Движете се пеша всеки ден и правете физически упражнения.

Ако спазвате тези условия, рисковете за сърцето ще намалеят, независимо коя е вашата крьвна група или на колко години сте навлезли в менопаузата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button