езотерика

15 неща, които трябва да знаете за късметлийската четирилистна детелина

Предлагаме ви 15 интересни факта за четирилистната детелина, които може би не сте чували и които в известна степен обясняват защо се смята за късметлийска.

1. Шансовете да намерите четирилистна детелина сред останалите тревички на поляната са 1:10 000, изчислиха математици.

Това е причината откриването й да се свързва в голяма степен и с късмета.

2. Детелината е национална емблема на Ирландия. За това си има основателна причина.

Там зелените поля са в изобилие и чисто статистически шансът да бъде открита такава е много по-голям. Казват, че това е една от причините ирландците да са родени късметлии.

3. Ако внимателно се вгледате в една четирилистна детелина, ще откриете, че листенцата не са с еднакъв нюанс. Докато при трилистната и трите са съвършено еднакви.

4. На повечето места по света четирите листенца на детелината носят имената Вяра, Надежда, Любов и… Късмет.

четирилистна детелина
Късметлийската четирилистна детелина

5. Детелините са били свързвани с късмета още в Древността. В Древен Египет например на младоженците се подарявали четирилистни детелини, за да бъде бракът им благословен.

6. Четирите листа на детелината символизират и Христовия кръст.

7. Според келтския фолклор хората, които носят четирилистни детелини, могат да срещнат фея, която да им донесе късмет. Разбира се, за призрачното видение много помагала и бирата, изпита преди срещата.

8. А какво да направите, след като откриете детелина? Различните народи имат различни традиции. Някои смятат, че ще им носи щастие, ако я изсушат и след това пришият в подгъва на дреха.

Други вярват, че ще им помогне да удвоят късмета и парите си, ако я подарят на човек, когото обичат.

9. Интересна е и библейската легенда, с която мнозина свързват четирилистната детелина. Това е растението, което Ева взела със себе си за спомен от Райската градина, след като Бог я изхвърлил от там заедно с Адам.

10. Смята се, че четирилистната детелина има лечебни сили, информира „Жуpнaл за жeнaта“. Според легендата друидските жреци използвали растението за лечебни ритуали, а и за да отблъскват злите духове.

11. Макар четирилистната детелина да е символ на ирландците, Св. Патрик предпочитал трилистните. Легендата разказва, че той носел със себе си трилистна детелина, когато пристигнал при езичниците ирландци.

12. За доста народи четирилистната детелина не само носи късмет, а може да помогне да бъде открита и истинската любов. За целта някои я пъхат в обувките си и вярват, че тя ще ги отведе към сродната душа.

13. Детелините обаче могат да носят нещастие. И по-точно – тези с 5 листа. Макар и изключително рядко, се откриват и такива. За да се предпазите, трябва бързо да ги изхвърлите зад себе си и да тичате напред, за да се отдалечите от тях.

14. Четирилистните детелини са прекрасен подарък. Но не за всеки. Трябва да е на много близък човек или такъв, който има нужда от вашата духовна подкрепа в настоящия момент. А най-голяма сила имат, ако се подарят на 17 март (Деня на Свети Патрик).

15. Има и… фалшиви детелини. Истинската има видимо еднакви по цвят листа, които се различават като нюанс едва на второ вглеждане. Фалшивите са обагрени с лилав център, бял и какво ли още не, и изглеждат доста… по-красиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button