здраве

Защо зъбите ми пожълтяват? Вижте какъв е отговорът!

Всичко започва с усмивката! Проблемът с пожълтелите зъби е не само естетичен.

Той може да доведе до намалено самочувствие и затруднени социални контакти.

Короната на зъбите се състои от няколко пласта, един от които е видим – емайлът.

Той е прозрачен и изцяло минерализиран, това е най-твърдата част на човешкото тяло.

Емайлът предпазва зъбите от агресията на киселините и от ефекта на дъвченето.

Под него е разположен вторият пласт – дентинът, който е по-малко минерализирана и по-малко чуплива от емайла тъкан.

Той се състои от 70% минерали, 20% органичен материал и 10% вода. Има жълтеникаво-кафяв цвят. Цветът на зъбите се определя от нюанса на дентина и от дебелината на емайла.

С годините емайлът се изхабява и това го прави все по-тънък и прозрачен. Така кафеникавият пласт на дентина става все по-видим.

Какви са факторите, които играят роля в този процес?

Гените

зъби
Пожълтели зъби

Възприемането на цвета на зъбите се влияе от контраста между оттенъка на емайла и тена на лицето или цвета на венците. Най-често всички тези нюанси наследяваме от родителите си.

Тютюнът

Това не е новина – всички отдавна знаем, че пушачите имат по-жълти зъби от непушачите. Тютюнът е цялостно вреден за човешкото здраве, в частност за състоянието на устната кухина.

Някои компоненти на цигарата – катранът и никотинът – предизвикват появата на неестетични жълтеникави петна. Никотинът атакува емайла, докато от катрана потъмнява цветът на дентина.

Обичайното миене на зъбите с четка и паста не може да помогне срещу тези петна.

Тютюнът нанася и други щети на зъбите – улеснява формирането на зъбен камък и има участие в образуването на кариеси.

Лекарствата

Дентинът, доколкото има органичен състав, е кръвоснабден. По кръвен път до него достигат елементи, съдържащи се в приеманите от човека лекарства. Някои антибиотици са особено виновни за пожълтяването на зъбите.

Тетрациклинът например, предписван много активно през 80-те години на бременни жени, е довел до жълт нюанс на млечните зъби на техните деца. Приеман от деца, той е отговорен за по-тъмния цвят на постоянните им зъби.

Флуорът

Това вещество укрепва зъбния емайл. То прави зъбите по-здрави и по-устойчиви към образуването на кариеси. Свръхдозирането на флуора води до флуороза.

Тя се характеризира с появата на петна по зъбите, които в последствие могат да потъмнеят или да загубят цвета си. Много зъболекари се противопоставят на добавянето на флуор към питейната вода. Както обикновено, всичко е въпрос на доза.

Някои храни

Има хранителни продукти, които могат неприятно да оцветят емайла на зъбите. Такива са кафето, червеното вино, чаят, цветните газирани напитки, червените плодове, бонбоните.

Устната хигиена

Добрата хигиена на устната кухина е от съществено значение. Тя предпазва емайла от въздействието на киселините и на бактериите, които живеят в устата, пише „Здравен журнал“.

Зъбите трябва да бъдат четкани грижливо поне два пъти дневно в продължение на три минути. Така се елиминира зъбният камък и се поддържа белотата на зъбите.

Конецът пък може да почисти там, където четката не прониква.

Внимателно с кислородната вода

Някои хора се борят срещу пожълтяването на зъбите с помощта на кислородна вода.

Тази практика може да бъде опасна. Неправилната употреба на кислородната вода прави емайла по-крехък и зъбите стават свръхчувствителни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button