здраве

Забравете за тези неща, ако искате да имате здраво сърце

Едва ли за някого е тайна, че България е страната с най-висок процент сърдечни заболявания, които често пъти стават причина за смърт.

Истината обаче е, че всеки се успокоява с мисълта, че на него не може да му се случи нещо подобно.

За съжаление трябва да ви уведомим, че грешите и то твърде много. Никой не е застрахован, че сърдечните проблеми ще го подминат.

Още повече като се има предвид напрегнатият начин на живот в съчетание с неправилното хранене.

Разбира се, не трябва да се забравя и обездвижването, което е враг номер едно на здравето. Често пъти се заседявате по цял ден пред лаптопа, отивате на работа с кола и използвате асансьор вместо да изкачите стълбите пеша.

Вероятно мнозина от вас вече са се разпознали в това описание. Това обаче трябва сериозно да ви притесни.

Безспорно, сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Именно то е отговорно за циркулацията на кръвта и доставката на кислород и хранителни вещества, от които се нуждае, за да е живо.

сърце
Не подценявайте нито една от тези точки

За съжаление някои навици нанасят толкова пагубни увреждания на сърцето, че докато се сетите, вече е станало твърде късно за помощ.

Ето кои са навиците, които нанасят най-голяма вреда на вашето сърце:

Алкохол

Не е вредно да консумирате по една чашка от време на време. Редовната употреба на спиртни напитки обаче увеличава значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми и хипертония.

Сол

Със сигурност мнозина от вас ще кажат, че храната е безвкусна, ако няма сол. Да, така е, но тази подправка е особено опасна и трябва да се използва изключително щадящо.

Можете да бъдете сигурни, че приемате повече сол, отколкото ви е необходима, ако редовно консумирате бързи закуски и готови меса.

Това води до увреждане на клетките и увеличава значително риска от инфаркт.

Обездвижване

Наднорменото тегло утежнява сериозно процеса на циркулация на кръвта. Това означава, че обездвижването, което несъмнено води до натрупване на наднормено тегло, увеличава значително риска от поява на сърдечни заболявания. Трябва да знаете, че те действат бавно, но пък за сметка на това сигурно и са изключително коварни.

Депресия

Често пъти депресията бива незаслужено подценявана и страдащите не й обръщат достатъчно сериозно внимание.

Тревожността и стресът също са ключови фактори за вашето здраве. Всички те, взети заедно, водят до отслабване на сърцето, отслабване на имунната система и на нервната система.

Преяждането

Вероятно често ви се случва да се тъпчете с храна, когато се чувствате нервни, вярвайки, че тя ви дава емоционална утеха. Е, трябва да ви разочароваме, че това далеч не е така.

Обикновено в такива моменти залагате на сладкиши или пък мазни продукти и солени храни, които са враг номер едно на сърцето. Увеличете приема на вода и намалете този на вредната храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button