здраве

Зъболекар обяснява: Кои храни причиняват кариес?

Плакнете устата след похапване на кисело и сладко

За да нямате колебания по най-важните въпроси за предпазване на зъбите, се обърнахме към стоматолога д-р Кирил Моллов.

Как се поддържа най-добре хигиената на устната кухина?

– Зъбите и устната кухина имат нужда само от правилно почистване – с четка, паста и конец за зъби. В някои случаи мотат да се използват и четки за междузъбното пространство, специални душове за уста, както и води за плакнене.

Каква четка за зъби да изберем?

– При правилно миене – с кръгообразни, а не хоризонтални движения, с подходящ натиск върху зъбите, без да травмирате венците си, може да използвате каквато и да е четка до средна твърдост. Когато обаче това не е така, изберете автоматична четка за зъби, като отново твърдостта й не бива да надхвърля средната.

Добре е да имате предвид, че когато главата на четката е по-малка, има по-добър достъп до места със затруднена хигиена. Електрическите четки помагат за осигуряването на висока ефикасност при миенето на зъбите с вибриращи, въртеливи и пулсиращи движения.

Как се образува кариесът?

– В състава на зъбите има много метали като калций, магнезий, мед и др. Киселините и металите обичат да реагират и когато има киселина с достатъчна сила и подходяща концентрация близо до повърхността на зъба, тя може буквално да „изтръгне“ един метален атом.

зъболекар
Някои храни причиняват кариес

Ако си представим зъба като тухлена стена и на някои от тухличките пише калций, киселината „отива“ до нея и започва да „вади“ тухлички. Когато извади достатъчен брой тухлички, там се образува дупка. Така най-общо се формира зъбният кариес.

Каква храна не се „услажда“ на зъбите?

– Препоръчително е да се консумират храни, които не водят до образуването на киселини в устната кухина. Храни и напитки, които са богати на киселини или ги образуват в устата, са: въглехидрати (захар, мед, шоколад, бяло брашно), плодове (единственият алкален плод е бананът) и особено цитруси, газирани напитки и плодови сокове, оцет и лимонов сок.

Това естествено не означава спиране на консумацията им, но трябва да се спазват някои прости правила:

1. Никога не трябва да си мием зъбите непосредствено след консумацията на гореизброените, защото зъбната повърхност е с липсващи „тухлички“, т.е. отслабена, а четката и пастата много лесно я отстраняват, защото по този начин зъбите ни „изтъняват“ (особено в шийките) и стават чувствителни.

2. След консумацията на тези продукти е достатъчно да се изплакват зъбите и бузите чрез жабуркане с глътка вода, тъй като по този начин отмиваме и разреждаме остатъчните киселини, като намаляваме вредното им действие.

Зъбите „обичат“ мазнини, тъй като те създават покривен филм, който ги пази от киселините.

Източник:„Жyрнaл“

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button