здраве

Внимание! Никога не приемайте това лекарство на празен стомах

Оказва се, че едно от най-разпространените лекарства в световен мащаб е изключително опасно, ако бъде прието на гладен стомах.

Макар нито един медикамент да не е успял да достигне толкова висок световен престиж като това лекарство, то все пак има и своите негативни страни.

За никого не е тайна, че аспиринът има мощно обезболяващо действие, както и че може да свали температурата за кратко време.

Често пъти се изписва и на пациенти, които имат проблеми с кръвта.

Всеизвестен факт е, че аспиринът има разреждащо действие и не позволява на частиците, подпомагащи съсирването на кръвта, да се слепват.

Именно на това се дължи и отличният ефект от приема на аспирин в случай на инфаркт, инсулт, тромбози и други сърдечносъдови проблеми.

аспирин
Бъдете внимателни с аспирина

Някои от учените твърдят, че ежедневният прием на аспирин, но не повече от пет пъти седмично, предотвратява появата на инфаркт или поне понижава риска до голяма степен.

Сериозен проблем обаче се оказват вторичните ефекти, които придружават лечението с аспирин.

Вероятно сте наясно с факта, че той не само уврежда стомаха, но и предизвиква неприятен шум в ушите. Често пъти предизвиква гадене или пък позиви за повръщане.

Поради всички тези причини е необходимо да сте много внимателни с приема на аспирин.

С него, както и с всички останали медикаменти, не трябва да се прекалява, нито пък да му се приписват чудодейни свойства.

Необходимо е да знаете, че ако приемате това лекарство по-продължително време, е абсолютно задължително да се консултирате с лекар.

Ето и някои от полезните свойства на аспирина:

– Разтворимите форми на този медикамент притежават алкална субстанция, която намалява дразнещия ефект.

– Аспиринът не се предписва при увреждания на стомаха или червата заради дразнещия ефект, който предизвиква ацетилсалициловата киселина. При увреждане на стомашно-чревния тракт обикновено се препоръчва употребата на натриев салицилат. Той представлява разтворима сол на салициловата киселина, която може да бъде инжектирана.

– Кофеинът увеличава неколкократно действието на аспирина. В случай на мигрена се препоръчва употребата на двата продукта, тъй като засилва обезболяващото му действие.

– Имайте предвид, че комбинацията между аспирин и кофеин може да предизвика дразнене на стомашната лигавица. Това на свой ред може да доведе до вторични ефекти като безсъние и безпокойство.

– Преобладаващата част от ацетилсалициловата киселина се отделя чрез бъбреците. Именно поради тази причина хората, страдащи от бъбречна недостатъчност, трябва да бъдат много предпазливи с приема на това лекарство.

– Никога не приемайте аспирина на празен стомах, тъй като може да предизвика сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button