здраве

Тези топ съвети и рецепти ще премахнат умората през студените зимни дни

Кратките дни през зимата, липсата на светлина и студът ни затварят за по-дълго вкъщи, ставаме по-лениви, губим мотивация. Но дали наистина това е умора?

Умората е психическо състояние – Вярно и невярно

Разбира се, че тя не е само психическо състояние. Но е вярно, че когато сме мотивирани за нещо, не я усещаме така силно. Не е лесно е да преценим умората обективно, макар че съществуват специализирани тестове.

Трудността е в това, че тя е състояние, което се описва от хората на базата на техните усещания, а не спрямо реални физически параметри.

Нуждата от сън е индивидуална – Вярно

Тя е вродена. Всеки от нас се ражда с определена нужда от сън. Средно тя е около 7-8 часа, но има хора, които се задоволяват с 6 часа, и други, които спят най-малко 9 часа. Важно е обаче сънят и умората да бъдат разграничени. Често казваме: „Уморена съм, ще отида да си легна”.

Но умората не се преодолява непременно със сън. Вместо да си легнете, заложете на почивка чрез релаксация. Признаците, че вече ви се спи, са специфични: парене на очите, затварящи се клепачи, прозявки и т.н.

През зимата сме по-уморени, отколкото през лятото – Вярно

листа от кориандър
Листа от кориандър – препоръчват се при умора

Светлината въздейства върху организма. Когато сме изложени на нейния ефект през деня, спим по-добре през нощта.

Това обяснява защо сънят е по-отморяващ през лятото. И през зимата обаче можем да излизаме навън в часовете на най-силна светлина – по обяд.

Не е необходимо слънцето да грее, дори да има облаци и небето да е мрачно, ефектът от разходката е положителен.

В северните страни има кафенета, осветени от специални лампи със силна бяла светлина, която имитира естествената светлина през деня. Това повишава тонуса, способността за съсредоточаване, паметта.

Причината е в хормоните – Вярно

Синдромът на умората се дължи на неправилното функциониране на хипофизата, която представлява нещо като „централно управление” на хормоналния баланс, съветват от „Здравен журнал“.

Когато производството на кортизол, хормон на стреса, не е добре регулирано, чувстваме, че енергията ни напуска. При жените в менопауза нарушеният сън и депресията са по-често срещани, а това са състояния, свързани с чувството за умора и вялост.

С възрастта ставаме по-уморени – Невярно

Не е задължително с възрастта да ставаме все по-уморени. Има много възрастни хора, които се изморяват по-бавно в сравнение с младите. В случая голяма роля играе мотивацията.

Възрастните хора спят по-малко и се възстановяват по- бавно, но ако продължават да са физически активни, да общуват с природата през деня и да имат проекти, умората и депресията ще стоят далеч от тях.

4 съвета

– Вечер се занимавайте със спокойни неща и избягвайте да решавате спорни въпроси в семейството.
– Потопете се в топла вана 2 часа преди лягане.
– Вечеряйте не по-късно от час и половина, преди да си легнете, като включите в менюто нишестени храни.
– Създайте си вечерен ритуал – приготвяне на успокояващ билков чай. Това е чудесен начин да се освободите от напрежението, натрупано през деня.

Тонизиращи напитки
– Разтворете 1 ч.л. спирулина на прах в чаша гореща вода и я изпийте преди обяд.
– Залейте 2 ч.л. листа на кориандър с вряла вода и ги оставете да се запарят за 10 минути.
– Пийте запарката в следобедните часове, за да избегнете сънливостта.

Защо тийнейджърите спят лошо?

Поради кипежа на хормоните биологичният часовник на подрастващите търпи промени. Часът на заспиване става по-късен и поради задържането пред екрана на компютъра или таблета – неговата синя светлина подава сигнал за бодърстване и вътрешният часовник не разбира какво става.

За последните 20 години тийнейджърите са загубили 2 часа сън на нощ. През уикенда се наспиват, но от понеделник наново изпадат в недостиг на сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button