здраве

Тази билка, която се среща и в България, бързо нормализира кръвното!

Глог е общото име на Crataegus oxyacantha или други видове Crataegus. По света се срещат над 300 вида.

Цветовете, листата и плодовете на глога се използват като лекарство.

Към похвалите за ползата от глога при сърдечно-съдова недостатъчност, оток и затруднено дишане, свързани с проблеми в кръвообращението, Джеймс А. Дюк пише в книгата си „Най-важните билки на д-р Дюк“ (2000), че изсушените плодове и цветове на глога могат да бъдат полезни и при лечение на синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието.

Освен всичко друго глогът е мощен антиоксидант. Има много доказателства, че антиоксидантите намаляват риска от сърдечни пристъпи, инфаркти и смърт от сърдечни заболявания.

Счита се, че антиоксидантите подпомагат разширяването на коронарните артерии и увеличават притока на кръв към сърцето.

Те могат да предотвратят възобновяването на запушванията след хирургическа процедура, наречена ангиопластика.

глог
Билката глог лекува много заболявания

Глогът се използва съвместно с конвенционалното медицинско лечение при сърдечна недостатъчност, класифицирана от лека до умерена (II степен) от Нюйоркската кардиологична асоциация, както и за предотвратяване на болки в сърдечната област (стенокардия).

Лека до умерена е сърдечната недостатъчност, при която пациентите нямат ограничения (дължащи се на сърдечното заболяване) по отношение на физическата активност.

Те се чувстват добре, когато почиват, но изпитват симптоми като изтощение, сърцебиене, задъхване или сърдечната област, когато извършват обикновени физически дейности.

На срещата на Американското дружество за сърдечна недостатъчност през 2004 г. се съобщава за рандомизирано проучване с двойно сляп опит относно въздействието на екстракт от глог върху хронична сърдечна недостатъчност, в което участват 120 пациенти с диагноза лека до умерена сърдечна недостатъчност.

На едната група са давани по 450 мг екстракт от глог два пъти дневно в допълнение към конвенционалната медицинска терапия за сърдечна недостатъчност (АСЕ инхибитор, бета-блокер, дигоксин и диуретик, според необходимостта).

На контролна група в допълнение към стандартната терапия е давано и плацебо (безвредно лекарство).

След шест месеца учените установили липса на доказателства, че екстрактът от глог, приеман два пъти дневно по 450 мг, е довел до функционално подобрение или облекчаване на симптомите при пациенти с лека до умерена сърдечна недостатъчност, подложени същевременно и на стандарта терапия за сърдечна недостатъчност.

Освен като капсули, глогът може да се приема и в течна форма за безсъние и нервни разстройства или да се прилага при възпалено гърло като гаргара.

В народната медицина той се използва като тонизиращо и лечебно средство за сърцето, за регулиране на кръвното налягане и като седатив, но до 2008 г. липсват доказателства за неговата ефективност при клинични изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button