здраве

Риган – за какво помага? Тази билка е истинско съкровище!

Вероятно мнозина от вас използват ригана в кухнята.

Но задавали ли сте си някога въпроса за какво е полезна тази билка?

В превод риган означава „радостта на планината“.

Още в древни времена билката е почитана като символ на щастие от гърците и римляните.

В ригана се съдържа солидно количество витамин А, С, Е и К. Освен това съдържа фолиева киселина, магнезий, желязо, витамин В6, калий и калций.

Билката съдържа и мощни фитохимикали, които са от полза за здравето.

Ето за какво може да се използва риганът, освен като подправка в кухнята:

Народните лечители посочват, че е отличен антиоксидант. Благодарение на съдържащия се в него активен агент, той има мощно укрепващо действие върху имунната система. Едва ли сте предполагали, че има една от най-високите антиоксидантни стойности.

риган ползи
Полезният риган

Той е с 12 пъти по-мощен антиоксидантен капацитет от портокалите и 42 пъти повече от този на ябълките.

Припомняме, че антиоксидантите са онези химични съединения, които подпомагат организма да противодейства на негативните ефекти на свободните радикали.

Именно те са причината за уврежданията на кожата, преждевременното стареене, онкологичните заболявания и редица други здравословни проблеми.

Едни от най-мощните антимикробни елементи, съдържащи се в ригана, са карвакрол и тимол.

Резултатите от редица проучвания сочат, че етеричното масло от тази билка може да унищожи хранителни патогени като листерии и супер бактерии.

Риганът съдържа бета кариофилен. Той е вещество, което инхибира възпаленията. Освен това е от огромна полза при лечение на болести като остеопороза, метаболитен синдром и атеросклероза. Риганът е и с мощна антивирусна активност.

Екип учени са установили, че аерозол, съдържащ пет етерични масла от ароматни растения, в това число и риган, облекчава значително симптомите при инфекция на горните дихателни пътища. В този ред на мисли – етеричното масло от риган ще ви е от огромна полза, ако попаднете в плен на грип или простуда.

Учените посочват, че колкото по-висока е концентрацията на карвакрол, толкова по-ефикасно ще е етеричното масло.

Риганът ще ви е от огромна полза и при процеса на детоксикация на организма, тъй като допринася за изпотяването. Освен това приемът му ще ви помогне да се избавите значително по-лесно от храчките в белите дробове.

Именно риганът е една от билките, които са били подложени на изследване заради мощните му антибиотични и медицински свойства. Както при всяко друго нещо обаче, така и при ригана, е от огромна важност да не злоупотребявате с приема му. Достатъчно е да го добавяте като подправка към салати и ястия.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button