здраве

Преварявате водата 2 пъти? Не го правете, това е изключително опасно!

Как си варим чая? Вземаме чайника и виждаме, че в него има останала вода от предишното варене, но доливаме още и отново го слагаме на котлона.

Чували сме, че лекарите не препоръчват да пием вода, която сме заварили няколко пъти, но никой не ни е обяснил защо не трябва да го правим. Затова кипваме една и съща вода по два или дори по три пъти.

Преваряването два и три пъти на една и съща вода от чешмата е доста рисковано начинание. И веднага обясняваме защо това е така.

Какви вредни вещества се съдържат в чешмяната и бутилираната вода?

Трябваше да ви обяснят това по време на уроците по химия в училище, но не са ви го казали. Всъщност всяка чешмяна вода съдържа доста не много полезни вещества (хлор, калциеви и магнезиеви соли, минерали, дори желязо и арсен).

Ще ви кажем и нещо повече – нивото на минерализация на подземните води се увеличава с всяка изминала година.

Големият брой химически заводи, рафинерии и други индустриални фирми изливат производствените си отпадъци във водата, без излишни морални задръжки. Затова и качеството на водата в чешмите е далеч от идеалното.

преварена вода
Няколко пъти преварената вода е опасна за здравето

Но не винаги може да решим този проблем чрез купуване на бутилирана вода. Според нашето законодателство бутилираната вода не е в регулация, което означава, че в бутилката може да ви продадат и най-обикновена вода от чешмата.

Какво се случва с водата в чайника, когато заври? Когато завирате вода в чайник, която съдържа примеси на различни минерали и соли, химическият й състав се променя.

Част от вредните вещества се изпаряват и попадат в белите дробове заедно с парата.

А тази част, която остава във водата, прониква в организма ви заедно с топлата напитка. Има ли отлагания по чайника ви вкъщи? Отдавна ли не сте оглеждали стените на чайника си отвътре?

Налепите по тях – точно това са солите, които се утаяват при вареното. При първото завиране на водата убивате микробите в нея.

Но колкото по-често кипвате една и съща вода отново и отново, толкова по-замърсена става тя. Какви вещества може да попаднат във водата при повторно завиране?

Ние вече споменахме за отлаганията по стените на чайника. Когато попаднат в чая ви, тези соли се натрупват в организма и може да причинят заболявания като артрит, болки в кръста, жлъчно-каменна болест и т.н.

А какви други химикали попадат в организма ви, когато завирате една и съща вода по няколко пъти?

Арсен

Арсенът се добавя към чешмяната вода, за да убие микробите в нея. В малки количества той не е опасен.

Но, натрупвайки се в отлаганията по стените на вашия чайник в продължение на години, попада в организма ви заедно с изпития чай и способства развитието на периферна невропатия, стомашно-чревни разстройства, заболявания на бъбреците, сърдечно-съдови болести и дори рак.

СЗО го казва в прав текст: „Най-големият риск, свързан с използването на чешмяна вода, идва от арсена.“

Нитрати

Във връзка с развитието на химическата промишленост нитратите в заобикалящата ни среда стават все повече и повече.

Когато загрявате тези вещества във врящата вода, нитратите се превръщат в нитрозамини – канцерогенни азотни съединения.

Левкемия, рак на дебелото черво, рак на хранопровода, проблеми с пикочния мехур и яйчниците – това са само някои от последиците при постоянното приемане на нитрозамини.

Желязо

Разтвореното във водата желязо, по-известно като ръжда, е тежък метал, чиито съединения оказват общотоксичен ефект върху черния дроб (цироза), предизвикват нарушения в кръвоносната система.

Отравянето със суспензии на желязото в чешмяна вода заема шесто място сред най-честите причини за отравяния при деца под петгодишна възраст. В такъв случай ще продължавате ли да завирате една и съща вода по два и три пъти?

Погрижете се за себе си и за децата си днес, за да сте здрави и утре!

One Comment

  1. Не се ли решава по-добре този проблем с по-често почистване на чайника. Аз често изварявам електрическата кана с оцет и тя лъсва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button