здраве

Организмът предупреждава: Вижте какви са първите симптоми на диабета!

Залисани в ежедневните си грижи, обикновено обръщаме внимание на болката, когато стане нетърпима. Но понякога това е фатално късно.

Защото нашият организъм ни е изпращал сигнали, опитвал се е да ни предупреди навреме, за да вземем мерки. Нека се опитаме да разкодираме различните сигнали:

1. При постоянна жажда: Ако не се храните само със суха храна, не прекалявате със солено и сладко, но изпитвате постоянна жажда, твърде вероятно е да се е повишило нивото на кръвната ви захар, което води до диабет.

При това състояние излишното количество захар трябва да се разреди и естествено изисква повече течности. Оттам и желанието да се пие.

Други съпътстващи симптоми при ранен диабет са: постоянно чувство на глад, суха кожа, бърза изморяемост и обща слабост. Ако са налице, не отлагайте изследванията. Диабетът е много сериозно заболяване.

2. При звън в ушите: Това може да е вреден страничен ефект от някои лекарства. Спрем ли ги „звънчето“ в ушите изчезва. Но ако сте далеч от шумна околна среда, а в ушите ви постоянно звъни, това е признак за силен стрес. След него може да последва и вегетативна невроза. Незабавно вземете мерки за отстраняване на причината. Ще ви помогне и автогенният тренинг.

симптоми диабет
Симптомите на диабета

3. При окапване на косата: Косопадът е показател за стрес и за още много болести.

Не говорим за окапването на 20-30 косъма дневно, а когато по гребена ви остават цели снопчета.

Ако заболяването придобие хроничен характер и не помагат никакви витамини и укрепващи средства, причината може да е органична – например хиперфункция на щитовидната жлеза. В такъв случай трябва незабавно да потърсите специализирана лекарска помощ.

4. При херпес на устните: Чувствате ли постоянно обща слабост и отпадналост, ако трудно се концентрирате и често настивате, вероятно организмът ви не получава достатъчно витамин В12 и цинк.

А недостигът на тези елементи затруднява изработването на защитни антитела и създава условия за херпесна вирусна инфекция.

Затова в дневното си меню трябва да включите повече храни, съдържащи цинк: черен дроб, варено месо, овесени ядки, много плодове. Заменете белия хляб с ръжен или пълнозърнест.

5. При чупливи нокти: Най-често това се дължи на прекалената употреба на лак за нокти и лакочистител, но причината може да се крие и в недостига на желязо. Яжте повече черен дроб, коприва, извара, ябълки.

6.При необуздан апетит: Освен диабет причината за повишен апетит може да е хиперфункция на щитовидната жлеза. Съпътстващите симптоми са нервност и обилно потене. И въпреки големите количества погълната храна организмът отслабва.

Направете изследвания за евентуално предписване на йодни таблетки. Йод в натурален вид ще си набавите от райски ябълки и орехи.

7. При подути клепачи: Причината може да е непоносимост към различните козметични продукти. От стари лосиони, кремове и гримове може да се появи сърбеж и лющене на кожата, както и подуване на клепачите.

Затова най-добре е временно да се откажете от козметиката като вероятна причина за алергията. Ако това не даде резултат, консултирайте се с дерматолог.

8. При спазми на краката: Ако внезапните схващания на мускулите на краката не се дължат на силно напрежение като плуване, бягане или дълго стоене на крак, а прасецът или пръстите ви се сгърчат от болка при състояние на покой, вероятно на организма пи липсва достатъчно магнезий.

Яжте богати на магнезий храни: леблебия, патладжани, сини сливи, боровинки, касис, извара. След консултация с лекар можете да вземате и магнезиеви таблетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button