здраве

Магическо вино с 33 билки от Еленския Балкан лекува какво ли не

Мъжки пелин с 33 дъхави планински билки е една от тайните на старите майстори на вино от Еленския Балкан, която превръща мъжете в полови атлети.

Според беловласите винари произведеният от тях еликсир се е пиел още от траките и прабългарите. С него те извършвали излияния пред олтарите и вдигали наздравица след сразяване на враговете.

Подправките майсторите пазят в тайна и ги предават устно от баща на син и от дядо на внук. Споделят само, че билките трябва да се наберат в нощта преди Еньовден, когато тяхната магическа сила е най-голяма.

Мъжкият пелин на балканджиите освен че е истинско удоволствие за езика и стомаха, се използва и с лечебна цел. Загрят той помага при настинки и при нервни, сърдечни и стомашно-чревни проблеми, както и за нормализиране на кръвното налягане.

Говори се, че е и страхотно средство за „вдигане на самолета“ и след чашка-две мъжът се превръщал в истински жребец в леглото. „Дозата обаче не трябва да се надвишава, защото в противен случай предизвиква обратния ефект и вместо бурна и страстна нощ, ще има бурно хъркане“, предупреждават, препатили пиячи.

В Търновско от десетилетия има няколко винарски центъра, всеки от които се отличава с характерни особености, пише в. „Телеграф“. В Сухиндол се намира най-старата винарска изба в България, „Гъмза“, създадена още през 1909 г. Днес век по-късно, местните са запазили старите вина на дедите си и са ги разнообразили с модерни европейски сортове грозде.

вино
Виното може да се ползва с лечебни цели

В Свищов пък запазена марка е т.нар. горчивка с меки аромати на сливи, шоколад и мента. Бутилката е уникална със специална картичка, на която е написано любовното стихотворение на Евтим Евтимов „Горчиво вино“.

Наред с винарските изби, в Търновско всеки мъж на село прави свое вино, а в последно време в това занимание активно започнаха да се включват и жените. Пример за това е варненката Велина Кеновска, която по професия е лаборант, има счетоводно образование, а хобито и е да произвежда чудни бели вина.

Прави ги от много качествено грозде Димят и Варненски мискет, с които удря в земята и най-добрите майстори край морето. Лозето, което обработва, се намира в местността Ментешето край Варна. Според нея, за да станеш добър домашен винар, е задължително да се консултираш със старите майстори, които знаят много практични тайни.

Грешка

Трикът на някои е да слагат дъбови стърготини в пластмасовия бидон, за да състарят виното, ако нямат дъбова бъчва. Повечето от винарите по селата поставят в бъчвата гроздето заедно с чепките. Според енолозите обаче това не е правилно, тъй като те придават лош вкус на виното и му пречат да разгърне цялата палитра от вкусовите си качества. И нещо много важно – веднага след като смляното грозде се постави в съда, трябва да му се премери захарността, която трябва да е около 22-24%.

Ако е по-малка, в съда се налива вода със захар. Ферментацията на младото вино продължава около месец при температура около 25 градуса. След това се извършва първото претакане. Важно е да се знае, че виното поглъща и попива всякакви миризми, затова в избата, където е то, не трябва да има каца със зеле или още по-лошо варели с нафта или други силни аромати. Някъде рано напролет се прави второто претакане на виното.

Тайни

Евдоки Докимов, който пък е специалист на червените вина, казва, че тайната му е в използването само на отлично узряло и свежо грозде. Васил Василев пък е категоричен, че качественото домашно вино и децата се правят с много любов.

Всички обаче са единодушни, че за да се получи хубаво вино са необходими и качествени съдове – гроздомелачки и преси, за да се подготви заготовката, неръждаеми винарски съдове, за да ферментира и да се съхранява виното, различни пособия за следене и контролиране процеса на ферментация, чисто и задънено дъбово буре и машина за бутилиране на готовото вино. Също така безспорен факт е, че за хубавото вино трябва много висока хигиена.

Лесно

В Кюстендил пък винарите са улеснени до крайност – още на борсата им мелят гроздето и им го слагат в бидона. Тук и цената е паднала почти двойно, в сравнение с миналата година – между 70 и 85 ст. за килограм грозде. Сред най-предпочитаните сортове е „Димят“ (бяло грозде), който се предлага по 75 ст./кг, а сред червените „Мерлото“ – 80 ст. за кг.

„През миналата година купувах грозде за вино по 1.10 лв. за кг. Сега цените са по-достъпни, тъй като сезона беше благоприятен за производителите“, коментира 66-годишният Огнян Давитков от Кюстендил. Неговата тайна рецепта за виното е, плодът да бъде поставен в бидон, със специална канела. Следва измерване на захарност и при нужда се възвира захар и се поставя в съда.

Важно е до ферментацията, бидонът да се отваря. Отделно от това в самите плодове се поставят по 2-3 царевици. Става въпрос за 200 литра бидон. Така царевицата дърпа киселинността и виното става по-пивко, казва още друг местен винар.

Други спецове на виното поставят чорап с пепел, който също дърпа киселината от гроздето. „Аз лично по този начин не слагам захар. Виното не е кисело, става много приятно и не отстъпва и на най-елитните“, коментира друг 54-годишен винопроизводител от Кюстендил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button