здраве

Любопитки: Знаете ли, че пълните хора живеят по-дълго?

От деца ни учат, че трябва да се храним здравословно, да избягваме лошите навици…

Но както при всички правила, и тук има изключения: оказва се, че нерядко пълните хора живеят по-дълго, а пушачите оцеляват по-често след инфаркт от непушачите. За тези и други медицински парадокси си има разумни обяснения. Ето някои от тях.

Алкохолът увеличава продължителността на живот

Известно е, че французите сравнително рядко страдат от сърдечносъдови и онкологични заболявания, независимо от висококалоричната мазна храна в националната им кухня.

Много учени смятат, че този факт се дължи на сухото червено вино, което употребяват на обяд и на вечеря. Напитката е богата на ресвератрол – натурално вещество с противовъзпалително действие и предпазващо от задържане на течности.

Според данни на Харвардския университет умерената употреба на алкохолни напитки повишава нивото на добрия холестерол и възпрепятства образуването на малки тромби, които запушват артериите.

пълен човек
Знаете ли, че пълните хора живеят повече?

Доказана е също и ползата от прием на малки дози алкохол за регулиране нивата на кръвна захар в организма, информира „Журнал зaженaтa“.

Освен това употребата на малки дози спиртни напитки предпазва от алцхаймер и други когнитивни нарушения.

Пълните хора живеят по-дълго

Преди време Американската медицинска асоциация публикува изненадващи данни: наднорменото тегло може да удължи живота ви.

Става дума обаче за пълни хора с индекс на телесна маса от 25 до 30, но не и за затлъстели – с показател над 30, които са вече в зоната с повишен риск.

В сравнение със стройните си връстници, пълните имат 6% по-нисък риск от преждевременна смърт.

Изводите са направени след анализ на повече от 100 научни разработки за връзката между индекса на телесната маса и продължителността на живота, изследвана сред три милиона души по света.

Учените дават следните обяснения: първо, пълните хора по-често страдат от хронични болести и съответно по-често се обръщат към лекаря си, което намалява опасността да „проспят“ тревожните симптоми.

Второ, съществува хипотеза, че два-три килограма отгоре въобще не са вредни.

Трета причина е по-голямото количество триглицериди в организма на пълните хора. Те са източник на енергия, както и предшественици на противовъзпалителните вещества.

Антибиотиците могат да подпомогнат развъждането на бактерии

Все повече хора развиват резистентност към антибиотиците, които се употребяват широко. Ситуацията се влошава и от факта, че антибиотиците се прилагат в животновъдството.

Така че дори когато сме здрави, пак редовно получаваме антибиотици с месото и млечните продукти, които консумираме. В последно време стремително се увеличава броят на бактериите, които остават устойчиви едновременно на различни видове бактерии.

Центърът за профилактика и контрол на заболяванията на САЩ е съставил списък на особено устойчивите и опасни микроорганизми.

Почетно място в него заемат причинителите на пневмония, минингит, инфекции на кожата, белите дробове, кръвоносните съдове, на гонорея, малария, туберкулоза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button