Home / здраве / Любопитки: Знаете ли, че пълните хора живеят по-дълго?

Любопитки: Знаете ли, че пълните хора живеят по-дълго?

От деца ни учат, че трябва да се храним здравословно, да избягваме лошите навици…

Но както при всички правила, и тук има изключения: оказва се, че нерядко пълните хора живеят по-дълго, а пушачите оцеляват по-често след инфаркт от непушачите. За тези и други медицински парадокси си има разумни обяснения. Ето някои от тях.

Алкохолът увеличава продължителността на живот

Известно е, че французите сравнително рядко страдат от сърдечносъдови и онкологични заболявания, независимо от висококалоричната мазна храна в националната им кухня.

Много учени смятат, че този факт се дължи на сухото червено вино, което употребяват на обяд и на вечеря. Напитката е богата на ресвератрол – натурално вещество с противовъзпалително действие и предпазващо от задържане на течности.

Според данни на Харвардския университет умерената употреба на алкохолни напитки повишава нивото на добрия холестерол и възпрепятства образуването на малки тромби, които запушват артериите.

пълен човек

Знаете ли, че пълните хора живеят повече?

Доказана е също и ползата от прием на малки дози алкохол за регулиране нивата на кръвна захар в организма, информира „Журнал зaженaтa“.

Освен това употребата на малки дози спиртни напитки предпазва от алцхаймер и други когнитивни нарушения.

Пълните хора живеят по-дълго

Преди време Американската медицинска асоциация публикува изненадващи данни: наднорменото тегло може да удължи живота ви.

Става дума обаче за пълни хора с индекс на телесна маса от 25 до 30, но не и за затлъстели – с показател над 30, които са вече в зоната с повишен риск.

В сравнение със стройните си връстници, пълните имат 6% по-нисък риск от преждевременна смърт.

Изводите са направени след анализ на повече от 100 научни разработки за връзката между индекса на телесната маса и продължителността на живота, изследвана сред три милиона души по света.

Учените дават следните обяснения: първо, пълните хора по-често страдат от хронични болести и съответно по-често се обръщат към лекаря си, което намалява опасността да „проспят“ тревожните симптоми.

Второ, съществува хипотеза, че два-три килограма отгоре въобще не са вредни.

Трета причина е по-голямото количество триглицериди в организма на пълните хора. Те са източник на енергия, както и предшественици на противовъзпалителните вещества.

Антибиотиците могат да подпомогнат развъждането на бактерии

Все повече хора развиват резистентност към антибиотиците, които се употребяват широко. Ситуацията се влошава и от факта, че антибиотиците се прилагат в животновъдството.

Така че дори когато сме здрави, пак редовно получаваме антибиотици с месото и млечните продукти, които консумираме. В последно време стремително се увеличава броят на бактериите, които остават устойчиви едновременно на различни видове бактерии.

Центърът за профилактика и контрол на заболяванията на САЩ е съставил списък на особено устойчивите и опасни микроорганизми.

Почетно място в него заемат причинителите на пневмония, минингит, инфекции на кожата, белите дробове, кръвоносните съдове, на гонорея, малария, туберкулоза.

loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със звезда *

*