здраве

Лечение на цистит – знаете ли как?

Често желание за уриниране, парене, болки в долната част на корема – това са обичайните признаци на цистита.

Инфекцията трябва да бъде спряна бързо, за да не се стигне до бъбречни усложнения.

Още при първите сигнали започнете да пиете много вода – поне литър и половина на ден. Колкото повече пиете, толкова повече уринирате и така прочиствате пикочния мехур.

Тъй като микроорганизмите се развиват по-бързо в алкална урина, по-добре не злоупотребявайте с чая, който е алкалнообразуваща напитка.

Нужен е антибиотик

При цистит се налага антибиотично лечение. Най-подходящи са антибиотиците, които се приемат еднократно, но имат продължително действие. За около 5 дни инфекцията преминава.

Ако изследванията покажат наличие на стафилококи, се използва друг вид антибиотик, който се взима в продължение на 5 дни.

В случай, че симптомите продължават и след петия ден, трябва да се направи цитобактериологично изследване на урината, за да се избере тясно насочен антибиотик.

Червена боровинка – помощ от природата

Ако страдате от цистит повече от десет пъти годишно, заложете на превантивните свойства на червените боровинки. Ако инфекцията се повтаря и възниква след сексуални контакти, антибиотиците далеч не са идеалното разрешение.

лечение на цистит
Лечение на цистит – има начини

Напротив, появява се риск бактериите да станат резистентни и да се наруши балансът на вагиналната и чревната флора, което води до рецидиви на цистит.

В 8 от всеки 10 случая причина за инфекцията е бактерията Ешерихия коли, а червената боровинка е богата на проантоцианидини – антиоксиданти, които пречат на тези бактерии да се прикрепват към лигавицата на пикочния мехур.

Дозата, която ефикасно възпрепятства цистита, е 36 мг проантоцианидини от тип А веднъж дневно в продължение на 6-12 месеца в комбинация с пробиотици, за да се запази чревния баланс.

Ако и след това лечение циститите не намалеят до под десет случая на година, се предписва антибиотик в малка доза, който се взема в продължение на три дни седмично.

Хидратиращ гел при вагинална сухота

Често по време на менопаузата се появява сухота на влагалището, която е предпоставка за развитие на инфекции. През този период жените трябва всекидневно да използват хидратиращ гел за интимна хигиена.

По време на бременност

Бременните жени, които имат симптоми на цистит, трябва бързо да се консултират с лекар. Обичайното лечение е с антибиотик в еднократна доза, но най-добре е да се направи тест на урината.

При позитивен резултат се прави цитобактериологично изследване, за да се идентифицира бактерията и да се избере подходящ антибиотик.

Запекът благоприятства цистита

Когато стомахът е запечен, размножаването на вредните микроорганизми е улеснено. Пийте достатъчно вода и консумирайте повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, богати на фибри.

През деня хапвайте сушени сливи или кайсии. Ходете пеша всеки ден – поне 20-30 минути с бърза крачка.

Приемът на пробиотици помага на чревната флора, която при запек не е в най- добрата си форма.

Джава чай

Богат на феноли, той помага за премахване на излишъците от натрий, хлор и пикочна киселина. Приготвя се от билката ортосифон, която има силно диуретично действие и удвоява количеството на урината, информира „Здравен журнал“.

Използвайте 2 с.л. за половин литър вода. Пийте отварата по време на цистита и няколко дни след това. Тя е добро допълнение към антибиотичното лечение или към червената боровинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button