светско

Калоян от „MasterChef“: Исках да направя перфектен кекс, но забравих да сложа бакпулвер

Калоян Денков е на 29 години, но вече е практикуващ лекар хирург, щастлив татко, запален моторист, прочут авджия и сериозен претендент за титлата на MasterChef.

Мъжът, известен още с възклицанието „Мачкай“, което е негова запазена марка, разказва пред „Телеграф“ за първите стъпки в кухнята.

„Бях на 9 години, когато за първи път почувствах желание да готвя. Просто един ден гледах как баба ми забърка поредния си перфектен кекс и ми се прииска да направя и аз. Разбира се, не се получи като нейния, защото тогава не знаех за съществуването на бакпулвер, но все пак беше моето начало. Последваха много сладкиши и курабийки, които с времето ставаха все по-добри“, спомня си с усмивка Калоян.

И така летните ваканции при баба за него се оказват повече любителски курсове по готварство, отколкото типичните щури игри. Именно възрастната жена се явява първият човек, който отваря прозореца на момчето към света на кулинарията.

„Определено баба беше първата фигура, която ми повлия, но след това примерът на майка ми също оказа влияние и чрез нея научих основите на готвеното и получих самочувствие да експериментирам сам.

Още като ученик, когато ходех по лагери, за мен беше интригуващо да си готвя сам и да откривам нови тайни и тънкости на това изкуство. А когато след години в университета станах самостоятелен, желанието за готвене се задълбочи“, споделя още Калоян пред „Телеграф“.

Детство

Като малък е тренирал карате, джудо и джиу джицу, като това е възпитало в него спортна злоба и качеството да не се отказва пред трудностите, а да продължава да се бори за нещата, които желае.

Калоян Мастършеф
Калоян Денков от „Мастършеф“

„Въпреки че по-голямата част от детството ми премина в спорт, а след това се насочих към медицината, до ден днешен нито за миг не е изчезвала страстта ми към кулинарията и затова не съм спирал да се уча. Така нещата в тази насока продължаваха да се развиват.

В последните седем години моята цел е да се специализирам, затова постоянно експериментирам с нови и нови продукти, които не са били познати за мен до този момент. Съответно и рецепти, които са ми били тотално чужди и в които да включвам част от себе си, за да оставям своя почерк“, добавя още той.

Вдъхновение

Освен от жените в семейството му, идеи за новите си подвизи Калоян черпи и от книгите.

„В последните години всички приятели, познати и колеги ми подаряват рецепти, освен това и сам си колекционирам по-интересните такива, така днес разполагам с доста сериозен арсенал от идеи и знания, които се старая да използвам“, разкрива вдъхновението си Калоян.

Безспорен фаворит обаче за него е френската кухня, която се явява неговият двигател и основна муза. Той признава, че за тяхната специфика на готвене знае най-много и точно френският стил му пасва истински.

„Никога не се ограничавам откъм рецепти, обичам новаторството и винаги съм готов за експерименти, но сложността и разнообразието на французите ми е слабост. Не мога да определя кое е любимото ми нещо за приготвяне, но със сигурност ще кажа, че обичам да готвя месо. Въпреки че съм добър ловец и отлично се справям с дивеча, любимият ми протеин е говеждото“, споделя претендентът на MasterChef.

Любимо

Въпреки че в дома си има почти професионален готвач, съпругата на Калоян му е конкуренция и двамата си поделят отговорностите в кухнята.

„Жена ми е чудесен кулинар, но когато аз съм у дома, се старая да готвя възможно най-много, защото това ме отпуска и ме спасява от стреса в болницата. Освен това, винаги е хубаво да поглезиш нежната си половинка с нещо вкусно, а тя много обича да й приготвям паста“, споделя семейните си тайни той.

Калоян е много активен млад мъж и, разбира се, има планове за бъдещето си.

„Ако взема титлата MasterChef, ще съм ужасно горд със себе. А за финансовата награда имам няколко идеи, но основната е заимствана от нещо много популярно в чужбина, но не и у нас. То се нарича улична кухня. Идеята му е подобна на тази с бързата закуска, но разликата е в това, че продуктите са качествени и е здравословно, за да могат хората в забързаното си ежедневие да се хранят правилно“, разкрива Калоян.

Той обещава, че дори и да спечели кулинарната надпревара, няма да се откаже от службата си към обществото и ще продължи да оперира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button