здраве

Как пълнолунието влияе на здравето ни?

Лунните цикли въздействат на нашия организъм. Ето обаче как, въпреки провокациите на луната, можем да подобрим физическото и психическото си състояние.

Тя си играе с нервите ни

Имате тревожна натура? Пълнолунието може да засили безпокойството ви. Според учените от Европейския център за ядрени изследвания (CERN), мощното лъчение през този период въздейства на нервната система и може да смути правилното функциониране на някои хормонални жлези като хипофизата и щитовидната жлеза.

Оттам и по-големият стрес, от който обикновено повече страдат жените. До този момент нито едно научно изследване не е потвърдило категорично тази хипотеза. Но вярването, че спим по-зле по време на фазите на пълнолуние би могло също да допринася за покачването на нивото на тревожност.

Решението

Етерично масло от лавандула

За да се отпуснете по-лесно, пръскайте всички стаи в дома си с ароматно масло от лавандула. Дръжте под възглавницата си торбичка с цветчета лавандула. И ако е възможно, няколко дни преди и след нощта на пълнолунието избягвайте всички ситуации, които провокират или засилват вашия стрес. Откажете се от някои неприятни задължения и променете навиците си.

Смущава кръвообращението

пълнолуние
При пълнолуние много хора се оплакват от безсъние

Натежали крака, подути глезени, разширени вени… Проблемите с венозната недостатъчност са по-тежки по време на фазите на пълнолуние. Обяснението е просто, но то си остава засега хипотеза, тъй като липсват категорични научни заключения по въпроса: силата на привличане на Луната увеличава обема на кръвта във вените ни. Също както се случва с океаните, при които луната провокира приливи с голяма амплитуда. Тъй като тялото се състои от 60-80% вода, някои специалисти наричат това явление „биологичен микроприлив”.

Решението

Носете специални чорапи срещу разширени вени

Три-четири дни преди и след пълнолунието взимайте венотонизиращи хранителни добавки. Тези продукти, които се продават в аптеките, ще ви помогнат да преживеете по-леко този кратък период. Носете специални стягащи чорапи през деня, а през нощта спете с вдигнати върху възглавница крака.

Разстройва съня ни

Винаги сме го знаели, но все пак трябваше да изчакаме едно швейцарско изследване, публикувано през 2013 г. и дело научени от университета в Базел, за да получим категоричното доказателство: ние спим по-лошо в периода на пълнолуние.

Трудно заспиваме и по-често се будим нощем. А по-чувствителните хора направо страдат от безсъние през тези няколко нощи. Резултатът от изследването сочи, че по време на пълнолуние нощите ни се скъсяват с 20-ина минути поне, а продължителността на дълбокия сън намалява с около една трета.

Причината за всичко това? Нивото на мелатонина в кръвта се понижава. А това е хормонът, който организмът ни произвежда вечер и през нощта, за да ни позволява да останем приятно отпуснати в прегръдките на Морфей.

Решението

Организмът ни може да бъде разстроен през четирите дни, които предшестват и следват пълнолунието. Ако имате проблеми със заспиването, яжте бавноразграждащи се въглехидрати на вечеря (пълнозърнест хляб, ориз, картофи, паста…).

Те повишават нивото на серотонин в кръвта, а този хормон се намесва в регулирането на съня. Пийте също чай от жълт кантарион, валериана или липа.

Атакува ставите ни

Износване на хрущяла (артроза) и възпаление на ставите (артрит) засягат повечето хора след 50 години. Тези патологии провокират отичане на ставите и по-слаби или по-силни болки в глезените, коленете, дланите и китките.

Страдащите от такива проблеми констатират влошаване на симптомите по време на новата луна (когато е невидима) и когато намалява, съветват от „Здравен журнал“. Все още няма доказателство за тази връзка, но се предполага, че възпаленията се засилват заради повишената киселинност в синовиалната течност (лубриканта на нашите стави) в този период.

Решението

Внимавайте с хранителния си режим по време на новата луна и по време на намаляващата луна. Пийте минерална вода, богата на силиций и си правете инфузии с коприва. Помага също и натриването на болезнените участъци с коприва. Това е метод, признат не само от природолечителите, но и от медиците.

Установено е, че при допира на копривата с кожата, тялото ни произвежда вещество, което блокира болката и това води до настъпване на желаното облекчение. Намалете също консумацията на алкохол, тъй като той благоприятства възпаленията.

Въздейства върху растежа на косата

Ако си подстригваме косата, когато луната е пълна, ще я направим по-здрава и тя ще расте по-бързо. Като разширява кръвоносните ни съдове по време на този период, пълната луна благоприятства доброто кръвообращение на скалпа. Витамините, минералите, аминокиселините и кислородът се усвояват по-пълноценно. Теоретично нещата стоят така и с ноктите, както и с космите по кожата ни.

В зависимост от това какво искате – да порасне бързо косата ви или обратното, да не расте така бързо, идете или не ходете на фризьор по време на пълна луна! Ако желаете тя да порасне бързо и да стане по-гъста, запишете си час за фризьор в деня преди или след пълната луна!

Искате обратното – да ходите по-рядко при фризьор, за да правите икономии? Тогава подстрижете косата си по време на намаляваща луна и тогава тя ще расте по-бавно.

Благоприятства цистита

pH на тъканите и урината е по-киселинно по време на намаляваща луна и при нова луна (когато е невидима). Микроскопичните гъбички, виновни за микозите, се развиват по-лесно в кисела среда.

Същото е и при колибацилите, бактерии, които обичайно присъстват в човешкия организъм и са главните виновници за цистита. Ето защо лекарите констатират повтаряне на тези патологии в периодите на пълнолуние.

Решението

Сок от червена боровинка

Взимайте пробиотици, те се борят с тези гъбички. Препоръчително е да пиете по една чаша сок от боровинки на ден и да се откажете от бялото вино, шампанското, чая, кафето и цитрусовия сок, тъй като те променят pH на урината и в същото време засилват раздразнителността на пикочния мехур и на уретрата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button