здраве

Излекувайте ларингита с тези билкови рецепти

Алтернативните лечения на ларингита включват различни билкови терапии, както и рефлексология, хомеопатия, релаксация и физически упражнения.

Много важно е да се даде почивка на гласа, както и да се потърси консултация с лекар, ако симптомите продължат повече от две седмици.

Натуропатичната медицина се фокусира върху здравето на цялото тяло, а аюрведическата – и върху поддържането на баланса между тялото и околния свят.

Рефлексологията представлява лечебен метод, който включва манипулиране на определени части от тялото, за да се постигне баланс.

При ларингита рефлексологията се фокусира върху точките за гърлото, белите дробове, гърдите, лимфната система и диафрагмата по двете стъпала. Препоръчва се също така и манипулиране на всички точки отстрани и отдолу на пръстите на краката.

живовляк
Билката живовляк се препоръчва при ларингит

Акупунктурата или акупресурата, елементи на традиционната китайска медицина, могат да осигурят известно облекчение.

Практикуващият традиционна китайска медицина би могъл да предпише хапчета за възпаление на гърлото, които са известни още и като хапчета за ларингит.

Те се продават без рецепта. Обичайната доза за възрастни е 10 хапчета, които се вземат три пъти дневно.

Това е краткотрайно лечение и трябва да бъде прекратено след три дни.

Лекарят, практикуващ аюрведическа медицина, би могъл да предпише запарка от мента, джинджифил или скилидки чесън, както и млечна отвара или прах от сладък корен.

Американската билка лаконос (Phytolacca Americana) се взема само в краен случай.

Тя е силна билка, която трябва да се приема в малки количества и според предписанието на специалист медик.

В аптеките се предлагат и много други билки за лечение на настинки и заболявания на гърлото.

ГАРГАРИ

Гаргарата се приготвя като билковия чай – 1-2 чаени лъжички (4,5-10 г) от билката се заливат с 1 чаша (250 мл) вода.

Оставя се сместа да престои 10 минути и след това се прецежда. Прави се гаргара с нея за около 10 секунди и това се повтаря на всеки три до четири часа.

Билките, които се препоръчват за гаргара, включват: подбел, градинска малина, хидрастис, лопен, живовляк, червен градински чай или китайски чай (Salvia miltiorrhiza), бял равнец, сладък корен и кафяв бряст.

Превенцията за ларингита е както при всяка друга инфекция на горните дихателни пътища. Ръцете трябва да се мият често и да се избягва контакт с болни.

Въпреки това, дори и при сравнително добра хигиена, повечето хора настиват между пет и шест пъти годишно и не може да се предвиди коя от тези настинки може да доведе до ларингит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button