новини

Ето защо трябва да посетите „Света София“ (ВИДЕО)

Туристите, които посетят в следващите дни подземния музей под църквата „Света София“ в столицата, ще могат да наблюдават на живо как реставратори възстановяват и монтират откритите в храма мозайки от IV век.

Изключителните находки с обща площ от около 40 квадратни метра са били отнесени в консервационно ателие още през 1997 г.

Едва миналата година обаче е започнало тяхното обработване, а сега се довършват на място в подземния музей пред очите на посетителите, като предстои да бъдат монтирани, пише в. „Телеграф“. „Последната фаза трябва да стане тук, за да може да се направи този пъзел монтаж, да се оберат някои деформации“, обясни реставраторът проф. Петър Попов.

Находки

Самите мозайки се закрепват със специален материал – метализиран елемент, използван при конструкцията на космически кораби, обясни заместник-кметът на София по културата Тодор Чобанов.

Това позволява мозайките да се монтират в музея, след което при необходимост лесно могат да бъдат демонтирани и отнесени на изложба в Лувъра във Франция например, а после пак да се върнат на място. Той намекна, че действително има вероятност отново България да гостува на изложба в Лувъра и там да бъдат представени именно находки от „Света София“.

Посетители

От откриването си на 24 май 2013 г. досега музеят е бил посетен от 70 000 туристи, половината от които са чужденци. Догодина предстои да се направи сеизмично укрепване на храма „Света София“, което ще струва около половин милион лева.

Досега църквата е преживяла няколко много силни земетресения . Последното от които през XIX век й е нанесло сериозни разрушения.

Паралелно с това се очаква да изскочат нови археологически находки. Смята се, че около църквата има десетки древни гробници, които още не са проучени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button