здраве

Ето какво се случва в организма, когато приемате по 1 ч.л. куркума!

При парене, тежест и подуване на стомаха можете да се доверите куркумата – тя възстановява и предпазва храносмилателната система.

Храносмилането е сложен процес, който изисква големи усилия от страна на организма.

Най-напред работи стомахът с неговите киселинни сокове, после се включват черният дроб и жлъчката, накрая идва редът на милиардите чревни бактерии.

Куркумата, наричана още индийски шафран, неслучайно заема достойно място в аюрведичната медицина. Нейната съставка куркумин има изключителен ефект върху храносмилането. Но ползите от куркумата са много повече.

1. Антибактериално действие – куркумата прочиства стомаха

В лабораторни условия е установено, че куркумата потиска размножаването на Helicobacter pylori – бактерията, която причинява язва на стомаха.

Този ефект е подсилен от имуностимулиращите и антиоксидантни свойства на куркумата.

Клиничните изследвания показват, че макар и да не елиминира напълно инфекцията, тя облекчава стомашните болки и подуването на корема.

Начин на употреба:

Куркумата се усвоява по-лесно, когато се консумира в съчетание с мазнини и малко черен пипер.

Когато усетите стомашни болки или ви предстои да хапнете дразнещи стомаха храни, смесете 1 ч.л. куркума с 1 с.л. зехтин и добавете малко смлян черен пипер.

Веднъж дневно използвайте тази смес върху салатата или като я добавите към вашето ястие. Не увеличавайте дозата, за да не се получи обратен, тоест дразнещ стомаха ефект.

2. Детоксикация – куркумата подобрява работата на черния дроб

куркума
Лечебната куркума

Като стимулира секретирането жлъчката, куркумата улеснява прочистването на организма от токсини и разграждането на мазнините. В качеството си на аннтиоксидант тя предпазва клетките на черния дроб от негативния ефект на парацетамола и различни химиотерапии, както и от токсичните вещества в алкохола.

Начин на употреба:
При перспективата за обилно хранене или в период на детоксикация използвайте отново смес от куркума на прах, зехтин и малко черен пипер.

3. Противовъзпалително свойство – куркумата успокоява червата

Най-често куркумата се използва именно в качеството си на натурално противовъзпалително средство – при раздразнени черва или ставни проблеми.

Изследване показва, че редовният прием на куркума в продължение на осем седмици е довел до излекуване на половината пациенти, а при останалите симптомите са намалели чувствително.

Лекарите допускат, че не е изключен и известен плацебо ефект, но фактите са налице!

Начин на употреба:
Проведете курс на лечение с куркума под формата на хранителна добавка в продължение на три седмици, след това направете почивка от 1 седмица и продължете с още един цикъл от три седмици.

Все пак внимавайте!

Според Европейската агенция по лекарствата куркумата не е токсична в препоръчителните дози на прием.

Вторичните ефекти, които могат да бъдат наблюдавани – сухота в устата, стомашно разстройство и гадене, както и алергична реакция – са рядко срещани, главно при предозиране.

Куркумата не се препоръчва при запушване на жлъчните пътища и се съчетава зле с лекарства против епилепсия или антикоагуланти.

Ефект срещу холетсерола
Сместа от куркума, зехтин и черен пипер, употребявана редовно, намалява нивото на лошия холестерол и повишава количеството на добрия.

От една страна куркумата възпира усвояването на холестерола от храната в червата, а от друга стимулира секретирането на жлъчни соли, които го разграждат.

Половин чаена лъжичичка куркума и същото количество готварска сол, разтворени в чаша топла вода, имат антисептично действие и се използват за дезинфекция на устната кухина, при възпаления на венците, за отмиване на налепи в гърлото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button