здраве

Есенна депресия – какви са причините и как да премахнем светкавично?

Всичко живо на Земята има свои периоди на разцвет и увяхване: през пролетта всичко се събужда, цъфти, а през есента сякаш постепенно унива и изпада в зимен сън.

Същото нещо се случва и с човешкия организъм. Именно затова есента води до появата на депресивни настроения, с които е важно да можем да се справим.

Симптоми
Те могат да се проявяват съчетани или поотделно. Засягат всеки в различна степен – в зависимост от психологическото и физическото състояние, чувствителността и събитията в този период от живота. Ето какви са основните симптоми:

– постоянна сънливост или обратното – мъчително безсъние
– липса на сили, намалена работоспособност
– непрекъснато усещане за глад, което води до преяждане, особено вечер
– злоупотреба с кафе, алкохол
– апатия, стремеж към усамотяване
– влошаване на сексуалния живот раздразнителност, обидчивост, конфликтност
– понижаване на самооценката.

Добре е да не стигаме до подобни състояния. И все пак, какво ги причинява?

Всъщност механизмът на възникване на сезонните депресивни състояния не е изучен напълно. Но все пак има определени закономерности. Според учените има три основни теории за възникването на есенната депресия, като те не изключват и други обстоятелства.

Нарушение на хронобиологичния ритъм. Т. нар. вътрешен часовник в нашия организъм регулира денонощния цикъл и определя, кога е време да спим или бодърстваме, да се храним, да сме активни.

През есента биологичният ни часовник сякаш се разваля: това е свързано с намаляването на деня и на интензивността на слънчевото греене.

Промените в естествения ритъм на организма водят до това, че човек започва да прави всичко в „неправилен“ момент, което помага за стигане до депресивни състояния.

есенна депресия
Есента е красив сезон, но много хора изпадат в депресия

Наследственост. Установено е, че влошаването на емоционалното състояние на човека до голяма степен е обусловено генетично. По-нестабилната психика се оказва по-податлива на сезонните промени. А и по принцип учените твърдят, че по-често на есенна депресия са подложени жените именно поради емоционалната им лабилност.

Недостигът на серотонин. Този хормон отговаря за душевното състояние на човека и недостатъчното му количество в организма води до депресивни състояния. Смяната на сезоните, промените в биологичния часовник, недостигът на слънчева светлина значително променят хормоналния фон в организма и серотонинът се отделя в недостатъчно количество.

За развиването на есенна депресия имат значение и някои психологически и социални аспекти, информира женско списание №1 в България „Журнал за жената“. Есента символизира началото на края на годината – преходът между две години кара човек неволно да се опитва да преосмисли събитията от последните месеци.

И ако не всичко се е получило по най-добрия начин, се натрупва едно усещане за нереализираност и разочарование. Допълнителен социален аспект за възникването на депресия стават отчетните периоди в службата и появата по този повод на напрежение в работата.

Ако все още не ви е застигнала – малко профилактика!

Имате възможност да предотвратите това неприятно състояние с малко усилие – ето няколко съвета:

– през есента организмът се нуждае от всички възможни полезни вещества, с които са пълни есенните плодове и зеленчуци – консумирайте ги колкото се може повече;

– не забравяйте месото – преди зимата вегетарианството е неправилен подход;

– забравете нискокалоричните диети – недопустими са каквито и да било хранителни ограничения

– заниманията със спорт ще се отразят добре и на фигурата ви, и на настроението

– минералните соли, които помагат срещу състояния на стрес и депресия, са: Шуслерови соли №2, №3, №5 и №7, по 3 табл. от всяка сол дневно. Действат енергизиращо, намаляват тревожността, помагат при проблеми със съня.

Ако все пак депресивното състояние не ви е подминало, е добре да спазвате специална програма от действия.
Програма за справяне с есенната депресия

– Повече светлина, повече въздух! Използвайте всеки момент, за да „ловите“ слънчева светлина – сутрин, докато си пиете кафето, застанете до прозореца. Ходете пеша повече, дори и да е мрачно – имате нужда от естествената дневна светлина и повече въздух. Вкъщи се погрижете светлината да е по-силна – създайте си ярка атмосфера, за да провокирате доброто си настроение.

– Добавете цвят! Една от причините (освен трите основни) за есенната депресия е загубата на лятната пъстрота в природата, сивотата на оголените дървета и мокрите сгради, калта, която сякаш покрива всичко. Отдавна е доказано, че цветовете влияят на настроението.

Затова: добавете в гардероба си ярки детайли – поне с един цветен шал, ако не друго. Превърнете се в „цветно петно“ по улиците – така ще влияете и на собственото си настроение, и на това на другите, които пък ще ви отговарят с усмивка.

Оцветете и дома си: сложете по-пъстри шалтета и завеси, „усмихнете“ помещенията със свежи картини, букети или просто с пълна фруктиера с ябълки и портокали. Можете дори да ги съзерцавате и рисувате, ако решите – ако ги наблюдавате повече време, те могат да се превърнат в отличен природен антидепресант.

– Заредете настоящето с позитивни спомени. Спомнете си вкуса на своя успех, ако трябва, дори писмено избройте своите лични победи и постижения.

Отпуснете се и мислено се върнете към всеки от онези дни, когато ви е било леко и наистина хубаво на душата! Спомнете си цветовете на онези щастливи моменти, звуците, ароматите, усещанията и най-вече – вашето собствено настроение. Откраднете си го от спомените и го приложете към настоящето.

– Повишете самооценката си! Съставете списък с положителните си качества. Поговорете с хора, на които имате доверие

– Провокирайте ги в имейл да ви споделят какво най-много ценят във вас. А вие им се отблагодарете, като съставите списък с техните положителни качества. Не се напъвайте – бъдете честни: винаги има какво хубаво да открие човек в околните и това настройва много по-положително, отколкото критиките.

Разбира се, самооценката си можете да повишите и по други начини: погрижете се за външния си вид – поглезете се с някоя маска за лице или нещо подобно. Това също дава настроение и свеж поглед към живота.

– Правете любими неща! Имате хоби? Есента е най-подходящото време да му се отдадете: да плетете, рисувате, пеете (пеенето се отразява великолепно на психиката), да отидете на театър с приятели – само вие самите знаете какво ви радва от сърце… Е, не си го спестявайте – позволете си го.

– Смисъл, смелост, секс, смях – една хубава поредица от необходими неща. Да, много е важно да откриете кое е важно в живота ви и да се хванете здраво за него – да работите в тази посока. Намерете онези хора и неща, които ви окуражават най-много, и се сдобийте с необходимата доза смелост, която есенната тъга може би ви е отнела.

А за секса и смеха няма нужда да обясняваме, нали? И двете стимулират изработването на голямо количество ендорфини (хормони на щастието), които намаляват болката, понижават стреса, подобряват настроението и дори могат да доведат до еуфория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button