здраве

10 съвета за отказване на цигарите

Как да спрем цигарите дълготрайно?

Да осъзнаеш, че имаш проблем, е първата крачка към справянето с него.

Много хора са опитвали какво ли не за отказване на цигарите, но не са стигали до дълготраен резултат.

Каква е причината? Тяхната воля? Желание?

Всичко опира до мотивацията.

Опитайте тези 10 съвета за отказване на цигарите, които ще имат дълготраен ефект върху лошия навик.

1. Изберете дата, на която ще спрете да пушите. Дотогава си пушете както обикновено. Не се опитвайте да направите така, че цигарите да изглеждат по-важни, отколкото са всъщност.

2. Помнете – не се отказвате от нищо! Пушенето на цигари не ви дава нищо. Не ви осигуряват щастие, спокойствие, а просто ви завързват по-силно към зависимостта, превръщайки ви в роб на никотина.

Колкото по-бързо осъзнаете, че не губите нищо, а постигате много не само в здравословен план, но и във финансов, в личен и др., вие по-лесно ще се откажете от цигарите.

3. Запалете последната си цигара и обещайте пред себе си, без значение какво ви предстои, че ще спазвате обещанието си. Защото от него зависи качеството и дължината на вашия живот. Правейки избор, ние трябва да се придържаме към него, а не да го поставяме под съмнение.

отказване на цигарите
Как да откажем цигарите?

4. Тялото ви ще продължи да иска никотин следващите няколко дни, но това не трябва да ви притеснява. Нормално е. Физическият аспект при отказване на цигарите преминава бързо, по-страшен е психологическият.

Колкото по-бързо се примирите и осъзнаете, че сте на прав път – толкова по-добре. Ако асоциирате кафето/чая или почивката с цигара, направете си желаната напитка, без да си мислите: „Сега няма да пуша“.

Помислете в следната посока: „Чудесно! Сега мога да се насладя на този момент, без да се доближавам до смъртта.“

5. Не се отказвайте от живота само заради ситуации, свързани с пушенето. Излезте и се насладете на всеки един момент.

Общувайте активно, не завиждайте на пушачите, а ги съжалявайте, защото всеки от тях мечтае да е като вас: свободен от зависимостта, надявайки се никога да не е опитвал.

Ако някой ви предложи цигара, не се обяснявайте.

Просто кажете: „Благодаря, но не пуша.“ И не посягайте към отровата отново. Тя е в състояние да омаловажи успех и постиженията ви за секунди.

6. Опитайте да не мислите за цигарите. И за отказване от цигарите. Защото така няма да постигнете нищо хубаво. Мислете за хубави неща и с времето ще усетите как цигарите са се изпарили не само от живота ви, но и от мислите ви.

7. Не се заблуждавайте, че само една цигара няма да развали постиженията ви до момента. Мислете си за всичко онова, което ще последва след нея: поредната кутия, и още една, и отново в плен на никотина. Не се изкушавайте да опитвате, след като вече веднъж сте се отказали.

8. Не използвайте заместители при отказване на цигарите.

Всички те забавят процеса, защото създават илюзията, че правите жертва. А това не е вярно.

Заместителите с никотин като дъвки, ленти и други, всъщност, са безполезни в борбата, защото държат зависимостта ви жива, тъй като ви набавят нужното количество никотин.

9. Не пазете тайни запаси от цигари в дома, в чантата или другаде. Ако го правите, това означава, че се съмнявате в решението си. Непушачите не се нуждаят от цигари. Приемете се като непушач и осъзнайте вашата свобода – привилегията да не се тревожите, че нямате цигари.

10. Животът ви съвсем скоро след вашето отказване от цигарите ще се върне към нормалния си ход. Но помнете: от вас зависи дали няма отново да посегнете към отровата. Избягвайте идеи като „само една цигара“, защото те ще ви оплетат в капана на зависимостта. Припомнете си защо избрахте да се откажете: за да водите по-добър живот, да живеете по-дълго, да сте здрави и щастливи.

Ако все пак ви е трудно да се преборите, изпитвате съмнения, обърнете се към специалист, с чиято помощ ще продължите по пътя към отказване на цигарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button